Vaginale droogheid

Door de veranderende hormoonhuishouding gedurende en na de overgang ontstaat vaginale droogheid. Dit is een normaal en natuurlijk proces. Vooral de aanmaak van het hormoon oestrogeen neemt dan sterk af. Het gevolg hiervan is dat het vaginaweefsel en de epitheellaag dunner, droger en minder elastisch worden.

Dit gaat gepaard met klachten als jeuk, branderigheid, droge vagina, pijn, pijnlijke gemeenschap en roodheid van de schaamlippen. Tevens wordt het weefsel gevoeliger voor vaginale infecties.

Vaginale droogheid2

Onder invloed van het afnemende hormoon oestrogeen neemt ook de hoeveelheid van een ander belangrijk bestanddeel, Hyaluronzuur, in het vaginaweefsel af gedurende de overgangsjaren.

Vaginale droogheid3
Premeno Duo vult dit ontstane tekort aan Hyaluronzuur weer aan.

Enkele feiten over vaginale droogheid

  • Vaginale droogheid komt in grote onderzoeken tot bij 55% van de vrouwen in de overgang voor.
  • Men ging er vroeger vanuit dat een afname van het vaginale vochtgehalte pas vele jaren na de menopauze optrad. Huidige inzichten tonen echter aan dat het ook vroeg in de overgangsjaren een probleem kan vormen.
  • Een onvoldoende bevochtiging van de vagina komt voor bij 25% van de vrouwen in de perimenopauze en tot meer dan 50% bij postmenopauzale vrouwen in hun vijftiger jaren. Het wordt even hinderlijk ervaren als de meer herkenbare overgangsverschijnselen zoals opvliegers en transpiratie.
  • In tegenstelling tot de andere overgangsverschijnselen blijkt vaginale droogheid met het voortschrijden van de jaren alleen maar toe in plaats van af te nemen.
  • Een onvoldoende vaginale bevochtiging leidt dikwijls tot jeuk, irritatie, branderig gevoel, pijn bij het plassen en pijn bij het vrijen.
  • Vaginale droogheid wordt terecht in verband gebracht met problemen tijdens het vrijen door een gebrek aan lubricatie (glijdend vermogen) maar is in de postmenopauze ook een veel gehoorde klacht los van de geslachtgemeenschap.

Wil je meer weten over Premeno? We vertellen je graag voor wie de capsules geschikt zijn en hoe je ze kunt gebruiken.

 

Vaginale droogheid en diabetes

  • 38% van de jongere vrouwelijke diabetes patiënten (gemiddelde leeftijd 39 jaar) heeft last van vaginale droogheid
  • Oudere vrouwen met diabetes hebben 2x zoveel kans op vaginale droogheid.

De oorzaken van seksuele problemen bij vrouwen met diabetes, zoals vaginale lubricatie en -droogheid, pijnlijke gemeenschap en een verminderd libido, zijn het gevolg van een verminderde doorbloeding van het vaginale weefsel en hormonale veranderingen.

Vaginale droogheid bij diabetes is goed te behandelen met vaginale bevochtigingsproducten zoals Premeno Duo.

Wij bieden graag meer informatie over hoe het werkt en dosering.

 

De overgang en vaginale infecties

Het is bekend dat vaginale droogheid en een verhoogd risico voor vaginale- of urineweginfecties tijdens de overgang vaker voorkomt als gevolg van de hormonale veranderingen. Vrouwen met diabetes maken zelfs een nog grotere kans op deze infecties.

De meest voorkomende vaginale infecties zijn Bacteriële Vaginose en vaginale Candida (schimmel) infecties

candida

Vaginale Candida infectie

 

baceriele

Bacteriële Vaginose

 

De oorzaak hiervan is dat door het wegvallen van het natuurlijke oestrogeen de zuurgraad (pH) van de vagina gedurende de overgang afneemt. Hierdoor kunnen bacteriën en schimmels de overhand krijgen en een vaginale infectie veroorzaken. Voor meer informatie zie: www.vaginale-afscheiding.nl

Urineweginfecties:

Deze worden meestal veroorzaakt door de darmbacterie E.Coli. Tijdens de vruchtbare jaren fungeert de “zure” vagina als een barrière tussen het darmkanaal en de urineweg.
Door de menopauze wordt de vagina echter steeds minder zuur waardoor deze ziekteverwekkers gemakkelijker van het darmkanaal de urineweg binnen kunnen dringen.

De toevoeging van melkzuur in Premeno Duo herstelt de beschermende zuurgraad
van de vagina.

De duale werking van Premeno Duo, door het gebruik van hyaluron- èn melkzuur in de ovule, is daarom voor vrouwen in de overgang met vaginale droogheid een ideale combinatie om tevens vaginale- en urineweginfecties te voorkomen.